Ämnesområden
Foodtrucks och annan mobil livsmedelsverksamhet behöver registreras hos oss innan du startar.
Ska du sälja eller servera mat eller livsmedel tillfälligt, exempelvis på en mässa eller ett event? Då kan du behöva registrera det hos oss.
Anmälan och ansökan hanterar du i vår e- tjänst.
Grundregeln är att den som säljer eller hanterar mat mer än vid några enstaka tillfällen ska vara registrerad som en livsmedelsverksamhet.
Foodtrucks och liknande
En mobil livsmedelanläggning innebär att själva anordningen som livsmedlen hanteras i går att flytta. Exempel på anläggningar är vagnar, fordon eller tält. Ska du starta en mobil livsmedelsverksamhet som är igång regelbundet behöver du registrera anläggningen. Beslutet om registrering ska du ha tillgängligt i din mobila anläggning. Läs mer under registrera verksamhet.
Mat vid evenemang eller enstaka tillfällen
I vissa fall där privatpersoner tillfälligt, eller vid enstaka tillfällen per år, hanterar livsmedel behöver verksamheten inte registreras.
Det finns ingen skarp gräns för när en livsmedelsverksamhet är så omfattande att den ska klassas som ett livsmedelsföretag. Om man räknas som ”livsmedelsföretagare” beror i sin tur på mathanteringens risker samt hur omfattande verksamheten är. Att avgöra var gränser för kravet på registrering går kan i en del fall vara svårt. Fråga därför oss i god tid om du är osäker.
Hur många tillfällen som kan kallas enstaka beror på vilken risk hanteringen innebär. Du kan till exempel baka bullar och sälja dessa vid 10-20 tillfällen per år, sälja smörgåsar under 5-10 dagar per år eller grilla hamburgare vid ett par tillfällen per år utan att behöva registrera din verksamhet.
Exempel på verksamheter som inte behöver registreras:
- Företag som bjuder kunder på kaffe och kakor
- Försäljning till allmänheten vid aktiviteter som julmarknader och fotbollsturneringar
Om du har för avsikt att ha verksamhet ofta eller med viss kontinuitet behöver du vara registrerad hos oss då du annars kan bli avvisad från platsen samt riskerar att få betala sanktionsavgift för utebliven registrering. Kontakta oss om du är tveksam.
Stora evenemang
Vid stora evenemang där ett stort antal personer kommer att äta, gör vi en bedömning om registrering ska ske i det enskilda fallet eftersom felhantering kan ge upphov till matförgiftning som drabbar väldigt många människor. Stora evenemang med mat till många ökar risken och kan därför kräva registrering trots att de pågår under begränsad tid.
Eget ansvar och kontroll av verksamheten
Du ansvarar för att livsmedel du säljer är säkra samt att din hantering och lokalen följer lagar och regler.
Vid en kontroll tittar vi bland annat på vilka rutiner ni har för att vara säkra på på försäljningsplatsens utformning och utrustning, att det finns fungerande rutiner för egenkontroll och hygien och att personalen har kunskap om en säker livsmedelshantering.
Mer information
Riskklassning och avgifter för livsmedelsverksamheter
Tillfällig livsmedelshantering
Livsmedelsverket om regler för livsmedelsföretagare
Polisen om tillstånd för offentlig plats
Haninge kommun om tillstånd för offentlig plats
Nynäshamns kommun om tillstånd för offentlig plats
Tyresö kommun om tillstånd för offentlig plats