Ämnesområden
Du som bedriver livsmedelsverksamhet behöver registrera din verksamhet hos oss innan start. Du behöver även anmäla förändringar i verksamheten samt avregistrera verksamheten vid upphörande. Här finner du information om hur du går tillväga.
Anmälan och ansökan hanterar du i vår e- tjänst.
Registrera verksamhet
Anmälan är till för att vi ska få information om din verksamhet och när du tänkt starta den. Även förändringar som ägarbyten, ombyggnationer, flytt till ny lokal, utökat sortiment eller ändrad produktion behöver anmälas.
Från 1 januari 2025 tar vi ut en avgift för registrering på 1590 kr. När verksamheten startat gör vi en kontroll, ett första besök, som vi tar betalt per timme för. I samband med första besöket fattas beslut om riskklassning. Även det tar vi betalat per timme för.
Brunn och vattenverk
Försörjer brunnen eller vattenverket fler än 50 personer eller producerar mer än 10 kubikmeter dricksvatten per dygn ska den registreras hos förbundet. Bifoga ett förslag till faroanalys och provtagningsprogram.
Vattentäkter som används till allmänheten (till exempel skola och förskola, café, restaurang, gästhamn, friluftsanläggning) ska registreras som livsmedelsverksamhet. Lokaler som även behöver anmälas som lokal enligt 38 § är skolor, förskolor, bassängverksamhet med mera (läs mer under ”Verksamhet i offentlig miljö”).
Du hittar mer information i menyn och hos Livsmedelsverket.
Bygglov- och VA- frågor
Kontakta bygglov om du behöver bygga om i lokalen och VA-avdelningen för frågor om fettavskiljare. Har du en verksamhet kopplad till enskilt avlopp? Läs vårt informationsblad om fettavskiljare till enskilt avlopp.
Upphör du med din verksamhet ska du avregistrera dig hos oss.
Utebliven anmälan
Vi beslutar om sanktionsavgift om en livsmedelsföretagare inte registrerar sin verksamhet i tid eller om anmälan inte alls görs. Det gäller även vid övertagande av befintlig livsmedelsverksamhet.
Riskklassning och kontrollfrekvens
När du har registrerat en livsmedelsverksamhet kommer du få ett beslut om avgift för handläggning av registreringen. Du kommer i ett senare skede få ett beslut om avgift för riskklassning och första besöket. Avgifterna som tas ut ska täcka de kostnader vi har för att kontrollera livsmedelsverksamheten.
Efter första besöket fattar vi beslut om riskklassning och kontrollfrekvens (hur ofta du kommer att få besök). Riskklassningen styrs av vilka livsmedelsaktiviteter som görs i verksamheten, hur många årsarbetskrafter som finns samt god efterlevnad av lagstiftningen och eventuell tredjepartcertifiering.
Exempelvis, om en verksamhet har 1–5 årsarbetskrafter får i normalfallet en restaurang 1 besök per år medan ett café med enklare hantering eller en butik med färdigförpackade livsmedel får 1 besök vartannat år.
Vanligtvis tar en inspektion med för- och efterarbete 3,5 till 4 timmar. Tiden kan variera beroende på vilka kontrollområden vi tittar på, typ av verksamhet och hur det ser ut i anläggningen.
Undantag från krav på registrering
Undantaget från kravet på registrering är om du endast vid något enstaka tillfälle ska servera livsmedel. Läs mer om foodtrucks, mat vid evenemang eller enstaka tillfällen.
Avregistrera verksamhet
När du lämnar över eller upphör med din verksamhet ska du skicka in en anmälan om avregistrering.
Mer information
Nynäshamn – bygga bo och miljö
Livsmedelsverket – information till livsmedelsföretagare