Alla verksamheter som registreras för livsmedelshantering betalar för registrering, riskklassning och livsmedelskontroller.

Avgift för kontroller

De kontroller vi utför på din verksamhet debiterar vi efter besöken utifrån den tid vi faktiskt lagt ned på kontrollen. Även förberedelser och efterarbete ingår i handläggningstiden.

Tidsberäkningen och riskklassningen styr storleken på avgiften du betalar till oss.

Timavgift vid oplanerad kontroll 

Om allvarliga brister upptäcks vid kontrollbesöket så krävs uppföljande besök. En uppföljande kontroll medför att vi tar ut en avgift för den handläggningstid som lagts ner vid uppföljningen. Ibland kan det behövas flera uppföljande kontroller.

Utredningar av klagomål, matförgiftning eller RASFF (ett system för varning om osäkra livsmedel inom EU) som visar att det finns brister i verksamheten som hör ihop med utredningen kan vi också ut avgift för.

Mer information

Läs mer om våra avgifter – taxa enligt livsmedelslagstiftningen.