Hem > Ämnesområden > FÖRETAG OCH VERKSAMHETER > Livsmedelsverksamheter

Livsmedelsverksamheter

Här hittar du information som rör dig som vill starta eller som driver någon form av livmedelsverksamhet.

Om du vill starta eller driver en livsmedelsverksamhet behöver du känna till vilka krav som gäller. Här hittar du information om hur du registrerar din verksamhet, vilka regler som gäller för hygien, lokaler, utrustning och egenkontroll, och vad du behöver tänka på för att uppfylla lagkraven.

Om du regelbundet hanterar livsmedel i verksamheten räknas den som en livsmedelsverksamhet.

Du behöver du anmäla din verksamhet till oss. Likaså om du gör ändringar i verksamheten eller om du vill avregistrera den.

Exempel på livsmedelsverksamheter:

  • caféer & restauranger
  • butiker & kiosker
  • hemtjänst, särskilda boenden & gruppbostäder
  • skolor och barnomsorg
  • verksamheter som tillverkar, importerar och/eller transporterar livsmedel
  • foodtrucks och torghandel
  • e- handel

Du kan registrera, ändra och avregistrera din livsmedelsverksamhet via e-tjänsten.

Kontakt och frågor

Har du frågor är du välkommen att höra av dig till oss på Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund.

E-post: miljokontoret@smohf.se

Telefon: 08-606 73 00

Söker du en handläggare ringer du växeln, telefon: 08-606 93 00

Våra telefon- och öppettider hittar du här.

Har du blivit matförgiftad eller vill lämna klagomål på livsmedelshantering?

Läs mer om klagomål här.

Mer information

Ladda ned Livsmedelsverkets broschyr ”Livsmedelskontrollen – vårt uppdrag” för att få reda på mer.