Får jag ta med egna alkoholdrycker till en hyrd restaurang eller café som saknar serveringstillstånd och ha en privat fest där?

Nej, privata fester med medhavda alkoholdrycker får inte hållas i lokaler som används.

Är det tillåtet för en krögare att blanda egna shots i flaskor?

Nej du får aldrig i förväg blanda egna shots eller blanda spritdrinkar i flaskor. Däremot kan du göra en alkoholfri drinkbas i förväg och sedan, efter en direktbeställning av gäst på plats, tillsätta alkoholen i drinken som personen beställt.

Får en gäst ta med sig alkoholdrycker från restaurangen (eller annat område med serveringstillstånd, t.ex. festivalområde)?

Nej, det är aldrig tillåtet för en gäst (eller krögare och personal) att ta med sig alkoholdrycker från restaurangen. Inte ens krögaren själv får köpa eller ta med alkoholdrycker från sin egen restaurang för att konsumera någon annanstans.

Hur länge (hur sent på kvällen) måste en restaurang servera mat?

Fram till klockan 23:00 gäller alltid ordinarie meny, det vill säga att det ska finnas ett flertal såväl förrätter, som huvudrätter och efterrätter att välja bland. Efter klockan 23:00 kan det dock räcka med en enklare meny bestående av ett fåtal rätter av enklare slag, såsom till exempel kalla maträtter eller maträtter som värms i mikrovågsugn.

Är det tillåtet med happy hour?

Ja, under förutsättning att priset på mat och alkoholfria drycker också omfattas. Notera att vid ett samlingserbjudande av Happy Hour rabatt för maträtt och till exempel starköl måste man då också tillhandahålla ett samlingserbjudande för maträtt och lättdryck där den rabatten blir lika stor proportionellt sätt, det vill säga billigare än om man väljer maträtt och en starköl.

Är det tillåtet att sälja två starköl till priset av en?

Nej, det är inte tillåtet att använda alkohol som en lockvara vilket innebär att det inte är tillåtet att ge mängdrabatt på alkoholdrycker.

Vad ställs det för krav på den som är serveringsansvarig?

Att man fyllt 20 år och att tillståndshavaren har anmält personen som serveringsansvarig personal till förbundet. Att vara serveringsansvarig innebär att man i tillståndshavarens ställe har ansvaret att utöva tillsyn över serveringen. Serveringsansvarig person måste finnas på plats under hela serveringstiden. Vid förändringar ska tillståndshavaren till tillståndsmyndigheten i förväg anmäla vem/vilka som är serveringsansvariga på serveringsstället.

Vem ansvar för att kontrollera åldern på en gäst som beställer alkohol?

Alltid den som lämnar ut drycken, servitör/servitris/bartender etc. Att legitimationskontroll sker i dörren spelar således ingen roll, den som serverar ska ändå själv alltid kontrollera att personen är 18 år fyllda.

Får en restaurang bjuda gäster på alkoholdrycker?

Nej, en restauratör får aldrig bjuda en gäst på alkohol, inte ens som kompensation för dålig service eller liknade. Däremot är det tillåtet att bjuda på mat och kaffe.