Ämnesområden
Från och med den 1 januari 2025 träder nya regler i kraft som förbjuder påfyllnad av nytt köldmedium med en global uppvärmningspotential (GWP) på 2 500 eller högre.
Tidigare har förbud endast gällt för större kylutrustningar, men det nya förbudet omfattar all utrustning, oavsett storlek. Från den 1 januari 2026 utvidgas förbudet till att även omfatta värmepumpar.
Observera att förbudet enbart gäller påfyllnad av nytt köldmedium.
Återvunnet eller regenererat köldmedium får användas fram till1 januari 2030 för kylutrustningar och1 januari 2032 för värmepumpar.
Skärpta krav på läckagekontroll
Från och med den 11 mars 2024 omfattas fler ämnen av krav på läckagekontroll. Utrustningar som innehåller HFO-gaser (en typ av fluorerade växthusgaser) måste kontrolleras om mängden HFO i utrustningen är minst 1 kg.
Ansvar för läckagekontroll
Syntetiska köldmedier kan innehålla miljöfarliga fluorerade växthusgaser. Därför finns särskilda regler för att förhindra utsläpp. Som ansvarig operatör är du skyldig att regelbundet kontrollera din köldmedieutrustning för att säkerställa att den är tät. Kontrollerna ska utföras av en certifierad kylentreprenör.
Kontrollfrekvensen beror på utrustningens storlek och dess klimatpåverkan, som mäts i koldioxidekvivalenter (CO2e). Om din utrustning har ett läckagevarningssystem kan intervallet mellan kontrollerna förlängas till det dubbla:
HFC-gaser (t.ex. R134a):
- 5–50 ton CO2e: Kontroll minst var 12:e månad.
- 50–500 ton CO2e: Kontroll minst var 6:e månad.
- Över 500 ton CO2e: Kontroll minst var 3:e månad.
HFO-gaser (t.ex. R1234yf):
- 1–10 kg: Kontroll minst var 12:e månad.
- 10–100 kg: Kontroll minst var 6:e månad.
- Över 100 kg: Kontroll minst var 3:e månad.
Mer information och stöd
För att få reda på vilka regler som gäller för din specifika utrustning kan du använda verktyget “Anläggningskollen” på webbplatsen Allt om f-gas. Där finns även en lista över vanliga köldmedier och information om vilka gränsvärden som kräver läckagekontroll.
Genom att följa reglerna bidrar du till att minska klimatpåverkan och säkerställer att din utrustning är i gott skick.