Sommar är grilltider men också risk för magsjuka

2017-06-22

Campylobacter är den vanligaste orsaken till magsjuka i Sverige. Följ våra råd så undviker du att bli sjuk.

Ovanligt många personer har blivit sjuka på grund av campylobacter under det senaste året. Orsakerna till ökningen är inte helt klarlagda men kyckling är en känd källa till smitta.

Så här undviker du att bli sjuk:

  • Genomstek alltid kyckling – genom att hetta upp maten ordentligt dör eventuella bakterier. Kontrollera genom att skära i köttet.
  • Var noggrann med hygienen, tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.
  • Sätt inte ihop grillspett med flera olika köttsorter på samma pinne förrän respektive köttstycke har grillats lagom länge.
  • Häll aldrig marinad eller glace som det råa köttet legat i över det färdiggrillade köttet. Det grillade köttet ska heller inte läggas tillbaka på samma tallrik där det råa har legat.

Fakta om campylobacter
Campylobacter är en bakterie och är den vanligaste orsaken till bakterierelaterad magsjuka i Sverige. Bakterien förekommer i den normala tarmfloran hos livsmedelsproducerande djur, till exempel kyckling, gris, nöt och får, samt i vatten. Eftersom infektionsdosen är låg, även för personer med gott allmäntillstånd, behöver bakterien inte tillväxa i livsmedlet för att åstadkomma infektion.

 

Vill du veta mer läs på www.livsmedelsverket.se och www.folkhalsomyndigheten.se eller på vår hemsida. Du kan också ringa vår servicetelefon 08-6067300 om du vill prata med en inspektör.