Fortsatt tillsyn för att kontrollera nya allmänna råd

2020-04-28

Folkhälsomyndigheten föreskriver nu, med stöd av smittskyddsförordningen, att restauranger, barer och caféer i hela landet behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma. Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra. Restaurangerna ska i första hand se över hur de i sin egen verksamhet kan förhindra smittspridning.

Under valborgsmässoafton besökte Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund restauranger, caféer och uteserveringar i Nynäshamn, Tyresö  och Haninge.

I samband med tillsynen påvisades inga allvarliga brister . De som fick besök hade alla vidtagit åtgärder och förhållit sig till de nya allmänna råden.

-Vi kommer fortlöpande besöka serveringar och verksamhetsutövare både under dag- och kvällstid för att kontrollera att det fortsatt fungerar väl och att det inte förekommer trängsel. Vi kommer även att kontrollera trängsel och avstånd i samband med vår ordinarie livsmedelskontroll, säger Karin Andersson , avdelningschef för HÄLI, avdelningen för livsmedel, hälsoskydd, alkohol & tobak.

Du kan läsa mer om Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter på deras hemsida.