Om matförgiftning

Matförgiftning uppstår efter att man har ätit dåliga livsmedel. Maten kan ha blivit förorenade av bakterier eller virus som vuxit till sig i livsmedel som förvarats på ett felaktigt sätt, till exempel för varmt eller nära något som varit smutsigt.

Symptom på matförgiftning

Vanliga symptom är diarréer, kräkningar eller magont. Symptomen kan uppträda allt ifrån en halvtimme efter det att man åt till över flera dygn senare, beroende på vad som orsakat matförgiftningen.

Att tänka på vid sjukdom

  • Släng alla livsmedel som kan ätas utan upphettning om du lagat mat när du blev sjuk.
  • Stanna hemma 48 h efter sista kräkning eller diarré!
  • Om personal blivit sjuk: rengör toalett, dörrhandtag, redskap och annat som den sjuke kan ha kommit i kontakt med.

Mer information

Tabell med symptom och risklivsmedel

Livsmedelsverket om matförgiftning

Folkhälsomyndigheten om smittskydd och beredskap

Senast uppdaterad: 16 mars, 2020